Er zijn (gelukkig) veel organisaties die informatie verstrekken over diverse onderdelen van de geschiedenis van Tiel. Hieronder volgen een aantal sites waar u naar toe kunt klikken voor meer informatie over de historie van Tiel.
De vereniging heeft ten doel het wekken van belangstelling voor, het opsporen, het verzamelen, bewaren en tentoonstellen van voorwerpen van belang voor oudheidkunde, geschiedenis, topografie, kunst, ambacht en nijverheid in ruime zin, doch bij voorkeur in relatie tot Tiel, de Tielerwaard en de Nederbetuwe.
Zonder de pretentie te willen hebben volledig te kunnen zijn, wil de Tielenaar ieder die daarvoor belangstelling heeft, op de hoogte houden van wat er in de stad en omgeving leeft en te doen is. Daarvoor worden zowel wat betreft tekst als beeld en geluid moderne technieken toegepast en journalistieke normen gehanteerd.
De Historische Werkgroep Tiel is 16 februari 1989 opgericht op initiatief van de beheerscommissie van het Streekmuseum De Groote Sociëteit, omdat het museum behoefte had aan ondersteuning van historisch geïnteresseerde vrijwilligers.
Sinds 1978 heeft de Vereniging Oudheidkamer Tiel (en omstreken) een archeologische werkgroep die sinds 1987 BATO (Beoefenaren Archeologie Tiel en Omstreken) genoemd wordt.
De digitalisering van het Kalendarium vond plaats vanaf 2015. Via internet kan hiermee de geschiedenis van Tiel vanaf het ontstaan (rond 890) tot heden worden geraadpleegd.
De oorlogsgeschiedenis van Tiel met nadruk op de Tielenaren die door oorlogsgeweld om het leven kwamen. Ook personen uit omringende plaatsen zijn in het overzicht opgenomen.
De site omvat beschrijvingen van de dorpen, wijken, buurten en alle ruim 700 bestaande straten en ruim 100 vroegere straten in de gemeente Tiel. Het is het resultaat van een project dat gestalte kreeg in de jaren 2018-2020.
In het hart van de Betuwe vinden we Tiel en kijken we door middel van veel oude foto’s terug en zien hoe Tiel er vroeger heeft uitgezien. Uiteraard kan iedereen ook foto’s uit eigen verzameling aan deze site toevoegen zodat we de collectie nog veel completer kunnen maken dan dat deze al is.
Een site genaamd Hennepe waar ook veel oude foto’s van Tiel te vinden zijn.